Container Icon

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ

Gürültü Kirliliği

Gürültünün de insan sağlığını, en az hava ve su kirliliği kadar etkilediği saptanmıştır. Gürültünün nabız ve soluma hızlarını artırarak insanların fizyolojik durumunda değişikliklere yol açabildiği gibi,geçici ya da kalıcı işitme bozuklukları yaratabilir. Gürültüden kaynaklanan işitme bozukluğu, milyonlarca sanayi işcisini tehdit etmektedir. Ayrıca gürültünün kalp krizine ve yüksek tansiyon, ülser gibi kronik rahatsızlıklara neden olduğu yolunda tıbbi bulgular vardır.
Gürültü, insan ve çevresi üzerindeki etkileri giderek artan bir kirlenmedir. Buna “ses kirliliği” de diyoruz. Hoşa gitmeyen, rahatsız edici bir akustik olgu ya da beğenilmeyen, istenmeyen sesler topluluğu gürültüyü tanımlar.
 Canlıların bulunduğu her yerde bir ses oluşumu vardır. İnsanlar ve hayvanlar yaşayış düzenleri içinde gerekli-gereksiz sesler çıkarırlar; gürültü yaparlar. Çok çeşitli hayvanların yaşadığı bir Tropik ormanın kendine özgü bir gürültüsü vardır. Savanların, bozkırların da daha düşük düzeyde olsa da, belli ölçüde gürültüleri söz konusudur. Hayvanlar, savunma haberleşme, beslenme konularında günlük eylemleri içinde gürültü yaparlar.
Ses kirlenmesi insanoğlu kadar eski bir ortam bozulması olayıdır. Gürültü, insan sağlığına olumsuz yönde etki yapan, dışsal çevreyi kirleten bir etkendir. Ses bizi evde, sokakta, işte, kurumlarda üretim işlerinde, yollarda ve her yerde, her zaman bizi etkiler. Ses kirlenmesi çok büyük bir sorundur.

ÖNLEMLER
Ses kirlenmesini önlemek, endüstri toplumlarında zordur. Günlük yaşamın her evresinde gürültüyle iç içeyiz. Fakat, gürültü kaynağı olan makinelerin donanımında değişiklik yaparak, en az düzede ses çıkarmaları mümkündür. Motorlu araçların egzozlarına susturucu takmak, caddelerin trafiğini metro gibi yeraltına indirmek, kitle taşımacılığına önem vermek , bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak, daha az gürültü ile yaşamak için, toplumu eğitmek büyük önem taşır.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment