Container Icon

ENERJİ TASARRUFU

Enerji Tasarrufu

Enerji çeşitli biçimlerde görülür. Ona güneş ışınları şeklinde rastlıyoruz. O yiyeceklerimizin içinde yağ ve şeker olarak bizleri yaşatır. En iyi tanıdığımız enerji şekli ise ısı enerjisidir. Onu kömür, petrol ya da doğalgaz gibi fosil yakıtları, ısı ve elektrik üretmek için yaktığımızda elde ederiz.
Doğada mevcut olan temel enerji kaynakları şunlardir:

    Yenilenebilir enerji kaynakları: Güneş enerjisi, rüzgar ve su gücü, yeriçi ısısı.
    Yenilenemeyen enerji kaynakları: Nükleer enerji ve fosil kaynaklar (kömür, petrol, doğalgaz gibi maddeler milyonlarca yil öncesi bitkilerden ve ölmüş hayvanlardan oluşmuşlardır. Bundan dolayı bu maddeler “fosil enerji kaynakları” diye adlandirılmaktadır.)

Gerek fosil enerji kaynakları, gerekse nükleer yakıtlar, teknolojik yöntemlerle elektriğe dönüştürülürken, çevreyi aşırı derecede kirleten ve iklimi etkileyen gazlar ve atıklar meydana gelir. Nükleer santrallarin ürettiği radyoaktif ışınlarla yüklü atıklar da büyük sorunlar yaratmaktadir. Nükleer atıklar, her ne kadar geniş güvenlik tedbirleri alınarak depolanıyorlarsa da, doğabilecek en ufak bir patlamadan veya sızıntıdan (1986`da Çernobil`de yaşandiği gibi), doğaya ve aynı zamanda insan ve diğer canlılara verecek büyük zararı önlemek mümkün değildir.
.
.
.
Günümüzde en fazla kullanilan enerji elektriktir. Kullanilan elektrigin büyük bir kismi gereksiz yere haracaniyor. Bilhassa evlerde enerji tasarruf etmenin birçok yollari vardir. Nede olsa havaya birakilan karbondioksid oraninin dörte biri evlerde olusuyor. Evlerde kullanilan enerjinin %80`i ev isisi, %10`u su isitimi ve diger %10`u da isik ve elektrikli ev aletleri için harcaniyor. Evde ocagi isitirken, kaloriferi açarkan, buzdolabi çalisirken üzerinde en fazla düsündügümüz nokta, onun yarattigi komfor ve belki de parasal yönü olmustur. Ama onlarin yarattigi hava kirliligine yol açtiklari gibi ekolojik sorunlar üzerinde fazla düsündügümüzü sanmiyorum.
Enerji tüketimi, ayni zamanda dogal kaynaklarin tüketimi de demektir. Kömür, petrol, dogalgaz gibi enerji kaynaklari da diger dogal kaynaklar gibi dogada sinirlidir. Tüketilen bu kaynaklari tekrar kazanmak mümkün degildir. Bundan dolayi, enerjiyi akillica kullanmak gerekir.  Enerji tasarruf edildigi taktirde hem para rasarruf etmis oluruz, hem de çevremizi korumus oluruz.
Enerjiyi tasarruf etmenin birçok yolları vardır:
  • Yeni alinacak elektrikli aletleri, özellikle sogutucu aletlerde, elektrik kullanim oranina dikkat edilmelidir. Bazi aletlerin fiyatlari ucuzdur ama çok elektrik harcalar.
  • Buzdolabi, ocak ve kalorifer gibi isiticilardan uzak, soguk bir köseye birakilmalidir.
  • Buzdolabinin kapisi uzun süre açik birakilmamalidir. Buzdolabinin kapisi her açilip kapandikça, içine sicak hava girer ve bunu sogutmak için elektrik harcanir.
  • Derin dondurucularin ve buzdolaplarinin buzlari düzenli olarak eritilmelidir.
  • Yemek pisirirken kullanilan kaplarin tabanlari isitici ile ayni boyutta olmalidir ve tencereler kapagi kapali olamasina dikkat edilmelidir. Agzi kapali tencerede su, agzi açik tenceredeki sudan daha kisa bir sürede kaynar. Böylece de daha az enerji tüketilir.
  • Yemek pisirirken firin önceden gereksiz yere açik tutulmamalidir ve pisirme esnasinda firinin kapagi gereksiz yere açilip kapatilmamalidir. Firin kapaginin her açilmasinda isini disariya kaçar. Firindan sicak hava disariya kaçinca, kayip isiyi yerine getirmek için daha çok elektrik harcanir. Bu hem enerji, hem de para kaybi demektir.
  • Pencere ve kapilar iyi izole edilmelidir.
  • Pencereler sürekli yatay açik olarak tutmaktan kaçinilmalidir.
  • Ev sicakligi 18-20 derece arasinda ayarlanmalidir: (Azalan her derece ile, kalörifer masrafi %6 oraninda azalir.) Kisin odayi havalandirirken sadece kisa süre için pencereler tamamen açilmalidir ve ayni zamanda kalöriferler kapatilmalidir. Kalöriferin üstü ve önü kapatilmamalidir, ayrica islak çamasirlari kurutmak için üstüne sermekten kaçinilmalidir.
  • Çamasir ve bulasik makineleri iyice doldurulduktan sonra çalistirilmalidir.
  • Çamasirlar kurutma makinasi yerine, açik havada da kurutulabilir.
  • Enerji tasarruf lambalai kullanarak %80 oraninda ceyeran tasarruff edilebilir. Bunlari fiyatlari ilk basta pahali olabilir. Ama lambalar az elektrik harcadigindan ve uzun ömürlü olduklarindan dolayi, her zaman bu farki kapatirlar.
  • Kullanilmayan odalarin lambari kapatilmalidir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment